Izuzetno snažan rast prihoda i izvoza lidera industrijske informatike

Prihodi tehnološke tvrtke GDi GISDATA GRUPA za 2013 porasli su preko 20% te dosegli gotovo 90 milijuna kuna od kojih je 75% ostvareno na izvoznim tržištima diljem svijeta prodajom licenci vlastitog GDi softvera, industrijskih informatičkih rješenja i usluga u oblaku. Poseban iskorak u tome razdoblju GDi je ostvario ugovorima u novoj izvoznoj regiji Bliskog Istoka.Zagreb, 29. travnja 2014. 

Konsolidirani ne-revidirani prihodi GDi (GDi GISDATA GRUPA), vodeće tehnološke tvrtke u regiji Srednje Europe specijalizirane za industrijska informatička rješenja, porasli su tijekom prošle godine na gotovo 90 milijuna kuna (12,25 milijuna eura). To je više od 20% rasta u odnosu na godinu dana ranije te čini praktično najveći prihod u 25 godina kontinuiranog rada GDi.

Ovaj izuzetno snažan rast tehnološke tvrtke GDi ostvaren je gotovo potpuno na izvoznim međunarodnim tržištima, koja u 2013. čine više od 75% ukupnog prihoda GDi grupe. Većina ostvarenog prihoda ostvarena je licenciranjem vlastitih GDi softver proizvoda i licenciranjem softvera u formi usluga (Software-as-a-Service) te pružanjem informatičkih usluga kako konzaltinga, razvoja, implementacije i podrške rješenja kod samih korisnika tako i pružanjem usluga u oblaku korisnicima izvan Hrvatske.

Rezultate godine 2013. GDi je ostvario isključivo temeljem organskog rasta, kojega generira ustrajnim re-investiranjem vlastitog kapitala i znanja u GDi softver proizvode i rješenja, te vlastite kadrove – tj. ovako snažan rast GDi je uspio ostvariti potpuno bez akvizicija i bez korištenja kapitala i kredita za iste tokom 2013.

GDi razvija, implementira i za korisnike podržava vlastita specijalizirana aplikacijska rješenja i podatkovne sadržaje za telekomunikacije, energetiku, upravljanje prirodnim resursima, javnu upravu, a u posljednje vrijeme i rješenja utemeljena na tehnologijama industrijskog Interneta, tzv. „Interneta stvari“ (IoT – Internet of Things). Navedeni softver proizvodi na međunarodnom tržištu se marketiraju pod vlastitim GDi robnim markama kao što su GDi ENSEMBLE, GDi VIZION, GDi LOCALIS, GDi ATLAS.

Korisnici GDi industrijskog softvera, rješenja i usluga u oblaku nalaze se već i od prije kroz 11 vremenskih zona „od Kalifornije do Ukrajine“ te od sjevera do juga „od Norveške do Makedonije” – a nedavno je GDi proširio svoj doseg ostvarenjem niza poslovnih uspjeha na tržištima Bliskog Istoka, prije svega u zemljama Arapskog zaljeva. Riječ je o nekoliko ugovora o isporuci vlastitog GDi softvera te implementaciji rješenja za upravljanje energetskom i telekomunikacijskom infrastrukturom na Bliskome Istoku. U Kuvajtu, GDi VIZION softver proizvod licenciran je za upravljanje naprednom telekomunikacijskom mrežnom infrastrukturom edukacijskih sveučilišnih institucija. U Abu Dhabi-u, GDi LOCALIS rješenje implementirano je za upravljanje životnim ciklusom mreže naftnih i plinskih energetskih instalacija.

GDi usluge u oblaku u kategoriji „IoT – Internet of Things“ koriste se kroz 10 vremenskih zona i to u suradnji s telekom operaterima – od Srednje Amerike pa do Ukrajine. Pri tome se programski sustav GDi ENSEMBLE poslužuje iz GDi CONVIVO računalnog centra u Zagrebu te služi za upravljanje flotama vozila i uređaja (tehnologijama M2M „machine-to-machine“ komunikacije). GDi ENSEMBLE primjena je nedavno proširena i funkcionalnostima na međunarodnim tržištima kao što su upravljanje ekipama terenskih djelatnika energetskih poduzeća ili upravljanje automatima za prodaju raznih prehrambenih artikala.

U zemljama bliže regije, GDi tradicionalno uspješno surađuje sa svim operaterima telekomunikacija, energetskim i naftnim tvrtkama te javnom upravom. Tijekom prošle godine GDi je bila izuzetno uspješna u Mađarskoj gdje je nastavljen projekt informacijskog sustava zaštite od rizika poplava i opremanje nacionalnih centara za krizne situacije financiranjem iz fondova EU te je nastavljen i razvoj proizvoda „G-Search“ u razvojnom centru u Pečuhu, čime je Mađarsko tržište uvelike prebacilo plan za 2013. GDi planovi za 2013. su premašeni također i u Srbiji, gdje se implementiralo i proširilo značajne specifične sustave za rastuću i vrlo uspješnu naftnu tvrtku NIS u sastavu Ruske multinacionalne kompanije Gazprom. GDi je u 2013. bila uspješna i u Makedoniji, gdje je nastavljena kvalitetna suradnja s vodećim energetskim distributerom koji je u sastavu Austrijske regionalne multinacionalne kompanije EVN. U Hrvatskoj GDi rješenja koriste svi telekom operateri i mnogi korisnici u lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj javnoj upravi. Nedavne objave portala „BBzone“ telekom regulatora HAKOM te javnog portala AZO – Agencije za zaštitu okoliša ostvareni su temeljem korištenja GDi softvera i usluga u oblaku.

Rast GDi poslovanja na međunarodnim tržištima ojačava GDi i za rješenja na hrvatskom tržištu te je doveo i do novog rasta zapošljavanja u uredima GDi u Hrvatskoj. Tvrtka je u proteklom razdoblju u Hrvatskoj zaposlila desetak novih softverskih inženjera, kako provjerenih iskusnih stručnjaka tako i najkvalitetnijih diplomanata vodećih tehničkih fakulteta te otvorila novi GDi centar za razvoj softvera u Osijeku.

Boran Lončarić, osnivač i predsjednik Uprave GDi grupe izjavio je

„Rekordno snažan rast ukupnih prihoda i izvoza GDi, kao sada već priznate Europske tehnološke softverske tvrtke za specifične industrije koju se prepoznaje i van Europe, potvrđuje da je naša strategija ustrajnog ulaganja u vlastite ljude, u vlastitu samosvijest da se može, u vlastite kvalitetne industrijske softverske proizvode pod vlastitom robnom markom te uporni nastavak kontinuiranog dugogodišnjeg ulaganja u međunarodni marketing i razvoj poslovanja i van regije i van Europe – prava pobjednička strategija. GDi je po našem saznanju i dalje vodeći i apsolutno najveći nezavisni izvoznik vlastitih softver proizvoda i usluga u oblaku iz Hrvatske pod vlastitom robnom markom. Temeljem ovako snažnih rezultata 2013. i stalnog investiranja imamo osnovice biti realni optimisti i za daljnje godine 2014. i 2015.“

O tvrtki GDi (GDi GISDATA GRUPA)

GDi (punim imenom GDi GISDATA GRUPA, www.gdi.net) vodeća je tehnološka specijalizirana regionalna tvrtka u srednjoj Europi za tehnički softver, podatkovne sadržaje i „SaaS – Software-as-a-Service“ usluge u oblaku namijenjene za podršku operacija u industriji, poslovanju i upravi.

U Hrvatskoj, kao mjestu svoga postanka, tvrtka posluje putem ureda i centara za razvoj softvera u Zagrebu, Rijeci, Puli i Osijeku. Van Hrvatske, GDi ima svojih desetak operativnih tvrtki kćeri u Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Ukrajini i Nizozemskoj. GDi-ovih preko tisuću zadovoljnih korisnika GDi softvera nalaze se prvenstveno u Europi, no također i u sjevernoj, srednjoj i južnoj Americi te u zadnje vrijeme i na Bliskom Istoku.

Kontakt za medije:
press.croatia@gdi.net
+385 1 3696 163 tel
+385 1 3696 915 fax

Comments are closed.