GDi i Grad Zagreb predstavili projekt “Zagreb 3D – ZG3D”

Predstavljanje projekta “Zagreb 3D – ZG3D” i web preglednika za javne korisnike

U Gradskoj upravi Grada Zagreba predstavljen je projekt Zagreb 3D – ZG3D, rezultat višemjesečne suradnje GDi i Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Kako je naglasila pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo digitalni 3D modeli gradova već se duže vrijeme koriste kao alat u radu gradskih uprava naprednih europskih gradova, kao što su Beč ili Berlin, a zagrebački model od danas se može vidjeti na web pregledniku za javne korisnike http://zagreb.gdi.net/zg3d koji je simbolično pokrenuo gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Zahvaljujem pročelnici Veselić Bruvo i kolegama iz tvrtke Gisdata na predstavljanju jednog inovativnog projekta koji će unaprijediti rad gradske uprave, ali i našu suradnju sa znanstvenim sektorom, gospodarstvom i građanima. Posebno mi je drago što se razvojem ovog projekta stavljamo uz bok drugim srednjoeuropskim metropolama koje razvijaju i koriste slične sustave, rekao je gradonačelnik Bandić dodavši da se najznačajnije primjene 3D modela grada očekuju u područjima strateškog i prostornog planiranja, urbanizma, zaštiti spomenika kulture i prirode, energetici, zaštiti okoliša, informatici i brojnim drugim djelatnostima u Gradskoj upravi.

Projekt Zagreb 3D sadrži aktivnosti na izradi i korištenju 3D modela grada u radu gradskih upravnih tijela, trgovačkih društava i ustanova, te za druge svrhe i korisnike. Tijekom druge polovine 2015. godine obrađeni su i usklađeni postojeći 3D podatci kojima su raspolagala gradska upravna tijela, pripremljeni su 3D modeli idejnih rješenja nagrađenih u arhitektonsko-urbanističkim natječajima, izrađeno je web rješenje za pregled podataka za javnost te je implementirano rješenje za specijalističke potrebe Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada. Projekt za cilj ima diseminaciju podataka i rješenja 3D modela grada za potrebe znanstvenog sektora, gospodarstva i građana, koji zajedno s upravom čine sinergijski efekt tzv. četverostruke zavojnice (quadruple helix), pojasnila je pročelnica Veselić Bruvo.

Web preglednik ZG3D:Arhitektonsko-urbanistički natječaji za javne korisnike koji integrira podatke o postojećim objektima na području grada Zagreba s 3D modelima i opisnim podacima nagrađenih natječajnih radova predstavio je Vojkan Gavrilović iz GDi.
Rješenje se sastoji od 2D i 3D dijela. U 2D dijelu aplikacije klikom na lokacije pojedinih natječaja mogu se dobiti osnovne informacije o njima te poveznice s 3D dijelom i web stranicom s detaljnim opisom. U oba dijela aplikacije omogućena je pretraga prema nazivu ulice i adresi te mijenjanje prikazane podloge.

Više o projektu možete saznati ovdje.

Želite li i Vi 3D model i implementaciju GDi Localis sustava kontaktirajte:
Vojkan Gavrilović, Voditelj poslovnog sektora javne uprave
vojkan.gavrilovic@gdi.net
tel: 091 3667 122 

Comments are closed.